نی نی سایت: مجتبی ابراهیمی/ همه ما دوست داریم برای افراد سالمندی که در کنارمان زندگی می کنند شرایط بهتر و راحت تری فراهم کنیم و حدالامکان از آنها مراقبت و مواظبت کنیم. اما اصول این مراقبت و نگهداری چیست؟ در چه شرایط محیطی شما می توانید به سلامت سالمندان کمک کنید. شاید ما به قصد دلسوزی و برای مراقبت از سالمندان گاهی روش هایی را به کار بگیریم که نادانسته به ضعف بدن آنها منجر شود. در این مطلب قصد داریم هر بار یه یکی از عوامل محیطی که می تواند به سلامت سالمندان کمک کند، بپردازیم.
نور کافی به جای نور کم
از اولین ملاحظات هنگام طراحی محیط مخصوص سالمندان، اختصاص نور کافی برای کمک به بینایی آنها است. می توان شدت نور و طول موج آن را به میزانی تعیین کرد که برای چشمان سالخورده ایده آل باشد. هدف در این طراحی نه صرفا افزایش میزان نور یک اتاق، بلکه کاهش ترس افراد مسن از زمین خوردن است و افزایش امکان حرکت آنها با راحتی بیشتر. شاید برخی از ما تصور کنیم که بهتر است افراد سالمند در نور کم تر باشند چون برای استراحت آنها لازم است که نور کنترل شود و حتی فکر کنیم که نور زیاد می تواند چشم آنها را آزار دهد. اما باید بگوییم که این مساله کاملا نادرست است و نور کافی یکی از فاکتورهای مهم محیطی است که فرد سالمند در آن زندگی می کند.
معمولا با ورود به دوران سالخوردگی، عدسی چشم ضخیم تر و مردمک کوچکتر می شود. به همین دلیل افراد مسن بسیار بیشتر از دیگران به نور نیاز دارند. چشم فرد سالخورده ممکن است برای داشتن دید واضح، تا پنج برابر چشم یک جوان به نور احتیاج داشته باشد. همچنین مردمک چشم به مرور خاصیت ارتجاعی خود را از دست می دهد. بنابراین چشم در سنین بالا به کندی با تغییر نور محیط تطبیق می یابد. این مشکل هنگام ورود سالمندان از فضای خارج به محیط کم نور داخل، بسیار به چشم می آید.
از این رو می توان نور روز را در ورود به ساختمان کنترل کرد. در نظر گرفتن یک محوطه ی گذار در طراحی ساختمان می تواند کمک کند تا تطبیق با نور محیط داخلی به تدریج و به سهولت انجام شود. پنجره های مرتفع و نزدیک سقف و همچنین سقف های شیشه ای در راهروهای ورودی ساختمان برای همین منظور به کار می روند. نور فلورسنت غیرمستقیم به همراه انواع کلیدهای مخصوص کم کردن تدریجی و درجاتیِ نور برای حفظ تعادل نور داخل و خارج ساختمان کاربرد دارد.
نور و نورپردازی علاوه بر کمک به ضعف بینایی، از نظر تأثیر بر سیستم اعصاب و غدد و نیز ساخت ویتامین دی(D) اهمیت دارد. معمولاً سالمندانی که نور کافی دریافت نمی کنند دچار مشکلاتی از جمله اختلالات خواب، افسردگی و جذب پایین کلسیم می شوند. همچنین عدم دریافت نور به میزان لازم، باعث ساخت ویتامین دی(D) و سوخت و ساز کلسیم شده که در نتیجه استحکام استخوان ها کاهش یافته و هنگام زمین خوردن ریسک شکستگی بیشتر می شود.
تحقیقات نشان می دهد با افزایش کیفیت نور در محلی که سالمند نگهداری می شود، فاکتورهای سنجش کیفیت زندگی او بهبود می یابد. اشتها، وضعیت فیزیکی، تنهایی، اعتماد به نفس، خلق و خو، اضطراب و سلامت کلّی از جمله فاکتورهایی است که با بهبود کیفیت نور افزایش می یابد.
برگرفته از سایت تبیان